class="post-template-default single single-post postid-1048 single-format-standard"
V ^

Premiére Hel van 63

$

 

Opnames RTL!

Vandaag (18-1-2013) 50 jaar werd de tocht verreden en is de geschiedenis ingegaan als de zwaarste Elfstedentocht ooit.

Prins Willem-Alexander woonde zondagmiddag de première bij van de Elfstedentochtfilm De Hel van ’63 van Steven de Jong.

 

In de Friese hoofdstad Leeuwarden werd de kroonprins meteen door pers en publiek aangesproken als meneer Van Buren, de naam waarmee hij in 1986 zelf de Elfstedentocht volbracht.

,,In 1963 was ik er helaas niet bij, maar dankzij de film kunnen we het jaar herbeleven”, zei prins Willem-Alexander. Hij zei blij te zijn weer in Friesland te zijn en herinnert zich zijn eigen tocht als een groot feest.

Op de première in WTC Expo met 2750 gasten waren ook schaatshelden van weleer aanwezig en hoofdrolspelers Chris Zegers, Cas Jansen, Chava voor in ’t Holt en Lourens van den Akker. Veel gasten speculeerden bij een winterse temperatuur van 5 graden Celsius over een echte Elfstedentocht.


Chris Zegers is dan van de partij. Hij leerde voor de film in twee weken schaatsen voor de opnames in Finland en heeft het virus te pakken. ,,Voor 200 kilometer moet ik meer oefenen, maar ik hoop echt er ooit nog eens deel van uit te maken”, zei Zegers.

Jeen van den Berg, destijds derde van de barre wedstrijd, riep zelfs iedereen op te gaan trainen. Samen met winnaar Reinier Paping en Jan Uitham (tweede) kreeg hij een staande ovatie van het publiek. Voorzitter Wiebe Wieling van de honderdjarige Vereniging De Friesche Elfsteden noemde de overwinning van Paping ,,de meest sportieve prestatie van de vorige eeuw”. Wieling overhandigde het trio een beeldje met een elfstedenkruisje.

Wieling kreeg van de film de rillingen op zijn rug. Henk Gemser, die destijds als een van de laatsten finishte en op wiens verhalen het scenario is gebaseerd, zei na afloop dat het gevoel weer terugkwam. ,,Ik werd weer echt moe”, zei Gemser.

Bron: EO in opdracht van Pro-Time

   

 

 


Tags: , , , , , , , , , , , ,