class="page-template-default page page-id-80 page-child parent-pageid-26"
V ^

Videomontage


Videomontage door WeShootit.

Video montage is het herstructureren en knippen van video, waardoor een uiteindelijke video ontstaat die veel interessanter is om naar te kijken dan het originele beeldmateriaal. Heeft u nog voor uren aan oud videomateriaal in de kast liggen waar nooit naar wordt gekeken? WeShootit monteert daar een leuke ‘kijkbare film van waar u nog vaak van zult genieten. Denk aan de geboorte van uw (klein)kinderen of een onvergetelijke vakantie. WeShootit monteert met uw beelden en onze visie een mooie film die u met vrienden en familie met veel plezier zult bekijken.

Een editor is iemand die verantwoordelijk is voor de verwerking, bewerking en/of samenstelling montage van beeld- en/of geluidsmateriaal tot een product dat geschikt is voor publicatie. Een editor kan werkzaam zijn in de filmbranche, bij de televisie, bij de radio, of bij commerciële audio/videobedrijven. Er is geen goede vertaling van het woord ‘editor’ in het Nederlands. ‘Montagespecialist’ komt dichtbij, maar is geen gangbare term. Overigens moet ‘editor’ vanuit het Engels vertaald worden met ‘redacteur’.

Bij de televisie werd het handmatige snijden en plakken van filmstroken overbodig door de komst van analoge videobanden met tijdcodering. Daardoor werd de ‘plakpers’ overbodig. Eind jaren negentig van de vorige eeuw is de editor steeds meer van het montagetracée zelf gaan doen, dankzij de toegenomen digitalisering en ontwikkeling van eenvoudig hanteerbare professionele non-lineaire montage systemen met steeds grotere opslagcapaciteiten. Hierdoor kan een editor op een computer in zijn eentje een uitzendklaar professioneel product verwezenlijken. Op de lange duur betekent dat een flinke kostenbesparing omdat studio’s en technici nauwelijks meer hoeven te worden ingehuurd.

Lineaire videomontage

Bij lineaire videomontage wordt niet met de computer gewerkt, maar met een videospeler en een videorecorder. In de videospeler wordt het originele beeldmateriaal afgespeeld. Met de videorecorder wordt al het beeldmateriaal waarvan de editor vindt dat het interessant is opgenomen. Op die manier ontstaat een nieuwe bewerkte video. Omdat er veel beeldkwaliteit verloren ging bij dit proces, en videorecorders ontzettend duur waren, kwam er in de jaren ’50 het Quadruplex-videosysteem op de markt, waarbij gewoon geknipt en geplakt werd met de tapes, net als bij film.

Niet-lineaire videomontage

Bij niet-lineaire videomontage wordt gewerkt met de computer. Video op een videotape (of filmstrook) wordt digitaal opgeslagen op een digitaal opslagmedium (vrijwel altijd een harde schijf). Met een videobewerkingsprogramma kan de digitaal opgeslagen video gemonteerd worden. Tijdens het inladen van de video op de harde schijf wordt vaak bij elke keer dat de camera aan- en uitgezet wordt een nieuwe “take” of “scene” aangemaakt. Bij simpele videopakketten kunnen die takes met de muis naar een zogenaamd “storyboard” gesleept worden, waarbij de take ingekort kan worden, of er kunnen simpele beeldeffecten aangebracht worden. Bij uitgebreidere videopakketten kunnen de takes gesleept worden naar tijdlijnen. Deze tijdlijnen bestaat uit meerdere sporen, waar video, audio of effecten naar gesleept kunnen worden. Bij de tijdlijn staat de tijd aangegeven, waardoor precies te zien is hoelang een audio- of videotake duurt. Alle videomontagegegevens worden opgeslagen in een projectbestand. In dat bestand wordt geen video opgeslagen, maart alleen de gegevens die zeggen welke effecten op welke video wordt toegepast, en hoelang een video duurt. Om van het projectbestand en de originele videobeelden een nieuwe bewerkte video te maken, moet de computer eerst berekeningen uitvoeren. Dit proces heet renderen. Na het renderen is er een nieuw videobestand, dat bijvoorbeeld op DVD of internet geplaatst kan worden, maar ook weer terug op videotape.

Niet-lineaire videomontage is veruit het goedkoopst, en hiermee kan het meeste resultaat gehaald worden. Door de enorme populariteit van internetvideodiensten als  Youtube en Google video, waarbij internetgebruikers zelf (gemonteerde) video’s kunnen uploaden, is niet-lineaire videomontage uiterst populair.

Wie heeft er niet nog uren materiaal in de kast liggen en wil dit graag opgeslagen hebben op een externe harde schijf. Deze video montage klus is voor ons weinig moeite om te doen. Als u het éénmaal op harde schijf hebt, kunt u het alsnog laten monteren tot een leuke video productie. Een film die u regelmatig weer zult gaan kijken!

 

100_6218

 

Hoe werken wij?

WeShootit neemt contact met u op wanneer u hebt besloten een aanvraag voor een commercial, online video, bedrijfsfilm of promotiefilm bij WeShootit  in te dienen. U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen, wij zullen dan bekijken wat WeShootit voor u kan doen.  Indien u heeft besloten een film te laten maken door WeShootit zullen we zo snel mogelijk af spreken om te beginnen met de productie. In nauwe samenwerking met u maakt WeShootit een script  of u levert zelf een script aan. Wat wilt u met de inhoud van de film bereiken. Samen brainstormen we hier over!  Hierna plannen we de opnamedagen en gaan we draaien. Wanneer de opnames zijn gemaakt, monteert WeShootit hiervan de videoproductie die u voor ogen heeft. De beelden kunnen ondersteund worden door muziek of een voice-over. WeShootit levert de film aan op DVD, USB en/of op uw website. Of het nou gaat om een promotiefilm, videoclip, bedrijfsfilm, tv commercial,online video, webvideo of bruidsreportage samen komen we tot de juiste productie voor bedrijven of particulieren.