class="post-template-default single single-post postid-876 single-format-standard"
V ^

Opnames Opera ‘Mijn kleurrijk verleden”

$

 Mijn kleurrijk verleden!

 

 

VLAARDINGEN – In de Stadsgehoorzaal staat vrijdag 16 november een bijzondere voorstelling geprogrammeerd. Het gaat om ‘Mijn Kleurrijk Verleden’, een productie van de Internationaal vermaarde Vlaardingse kunstenares Bikkel. ‘Mijn Kleurrijk Verleden’ is een collage van muziek rond thema’s van het kunstenaarschap. De basis is de liedcyclus ‘Le travail du peintre’ van componist Francois Poulenc. In de voorstelling behalve Bikkel ook haar zus Julia Kleute (Operazangeres) en de pianiste Sofia Vasheruk. Tijd voor een nadere kennismaking met Bikkel!

Waarom keuze voor Opera?

Mijn zus Julia Kleute is professioneel operazangeres. Het lijkt mij een mooie kans om opera met beeldende kunst te verbinden.

 

Waarom die liederen?

De keuze voor het zingen van de liederencyclus van Poulenc is de wens van Julia Kleute. Poulenc heeft muziek geschreven onder de zeven literaire Franstalige gedichten van Elouard. Elouard beschrijft de schilderijen van beroemde kunstenaars van begin 20e eeuw. Zoals de schilders Picasso, Miro, Braque, Villon, enzovoorts.

 

Hoe ben je daaraan gekomen?

Het leek mij leuk om eens te kijken of, en in hoeverre, het leven van een internationaal hedendaags kunstenaar af staat van deze beroemde schilders.

 

Waar gaat het verhaal over?

Het verhaal laat twee gezichten zien. Het ene gezicht is  de bezongen schilderijen van zeven beroemde schilders uit begin 20e eeuw. Het andere gezicht is het leven van een hedendaags kunstenaar die haar werk internationaal wil tonen en welke moeite zij zich daarvoor getroost.

 

Is dat autobiografisch?

Het gedeelte van de internationaal hedendaags kunstenaar wel.

 

Hoe ben je aan de solisten gekomen?

Mijn zus Julia Kleute zingt solistisch alle liederen van Poulenc en nog enkele liederen uit diezelfde periode. Sofia Vasheruk, (1988) is pianiste, afkomstig uit Moskou. Zij is cum laude afgestudeerd aan het ArtEZ Conservatorium te Enschede in 2012. Julia heeft Sofia gevraagd om haar op de piano te begeleiden.

 

Is het eenmalig?

Ik hoop van niet. Als producent van deze opera hoop ik op meerdere aanbiedingen in binnen- en buitenland om deze nieuwe Opera uit te voeren. Tijdens de première in de Stadsgehoorzaal wordt een professionele film opgenomen. Theaterdirecteuren of programmamakers die geïnteresseerd zijn in het programmeren van deze productie kunnen een korte life-impressie zien van Mijn Kleurrijk Verleden. Deze opname is niet voor verspreiding bestemd.

 

Heb je ambities om meer Opera te schrijven?

Het smaakt naar meer. Julia en ik hopen in de toekomst meer in deze richting te kunnen doen.

 

Hoe reageert de omgeving?

Iedereen is blij voor mij. Maar bij subsidiënten klop ik aan een dichte deur. Hoewel ik speciaal hiervoor de stichting Kunstketen heb opgericht met dank aan Stichting Mareado. Het zou fantastisch zijn als veel mensen vrijdag 16 november komen kijken.

Bikkel:

Bekijk hier het werk van Glass Artist Bikkel waar WeShootit een film van heeft gemaakt:


Tags: , , , , , , , , , , , , ,